Φουαγιέ Αμφιθεάτρου

Έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων “Η ιστορία και η συμβολή των μονόπλων στον Ελληνικό Στρατό”

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 19:00 μ.μ.

Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που εδρεύει στο στρατόπεδο Ν. Πλαστἠρα της 1ης Στρατιάς Λάρισας παρουσιάζει στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα την έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων με τίτλο “Η ιστορία και η συμβολή των μονόπλων στον Ελληνικό Στρατό”.

Παρουσιάζονται φωτογραφίες, γκραβούρες και εκθέματα του Μουσείου με βασικό θέμα τα μόνοπλα και ιδιαιτέρως τους ίππους. Η ιστορία του ίππου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του ανθρώπου και με την ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων του έθνους μας με το ιππικό να αποτελεί μάχιμο όπλο, βασικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής, με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την ευκινησία. Ο τρόπος χρησιμοποίησης του αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για την μορφή του Στρατού και ήταν η κινητήριος δύναμή του. Σημαντική ήταν η ύπαρξη της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Στρατού η οποία φρόντιζε για την ιατρική τους υποστήριξη, τη διατροφή τους, τα είδη σαγής, την πετάλωση και την ιπποκομία. Για 157 χρόνια οι ίπποι είχαν έντονη παρουσία στον Ελληνικό Στρατό και οι τελευταίοι εκποιήθηκαν το 1990. Την συμβολή του ίππου και την ιστορική του πορεία στον Ελληνικό Στρατό “αφηγούνται” χαρακτηριστικά οι φωτογραφίες και το υλικό της παρούσας έκθεσης από το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, λειτουργεί από το Μάρτιο του 2005. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα έξι στην Ευρώπη, καθώς η συλλογή του περιλαμβάνει κτηνιατρικό υλικό από την ίδρυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (1904) έως σήμερα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 6000 αντικείμενα τοποθετημένα σε τρεις διαφορετικούς χώρους, τη Σχολή Πεταλουργών-Πεταλωτών, τον Στάβλο και την αίθουσα των επιστημονικών εκθεμάτων.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 19:00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου – 27 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Πίσω

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Μόνιμη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

04-12-2018 09:42

Μετά τη λήξη της, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα εκτίθενται οι φωτογραφίες της έκθεσης «Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44» από το αρχείο του Βύρωνα Μήτου, της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και  της συλλογής Τάκη Τλούπα.

Διαβάστε περισσότερα …

03-12-2018 20:17

Παρατείνεται, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso