Φουαγιέ Αμφιθεάτρου

Έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων “Η ιστορία και η συμβολή των μονόπλων στον Ελληνικό Στρατό”

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 19:00 μ.μ.

Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που εδρεύει στο στρατόπεδο Ν. Πλαστἠρα της 1ης Στρατιάς Λάρισας παρουσιάζει στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα την έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων με τίτλο “Η ιστορία και η συμβολή των μονόπλων στον Ελληνικό Στρατό”.

Παρουσιάζονται φωτογραφίες, γκραβούρες και εκθέματα του Μουσείου με βασικό θέμα τα μόνοπλα και ιδιαιτέρως τους ίππους. Η ιστορία του ίππου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του ανθρώπου και με την ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων του έθνους μας με το ιππικό να αποτελεί μάχιμο όπλο, βασικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής, με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την ευκινησία. Ο τρόπος χρησιμοποίησης του αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για την μορφή του Στρατού και ήταν η κινητήριος δύναμή του. Σημαντική ήταν η ύπαρξη της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Στρατού η οποία φρόντιζε για την ιατρική τους υποστήριξη, τη διατροφή τους, τα είδη σαγής, την πετάλωση και την ιπποκομία. Για 157 χρόνια οι ίπποι είχαν έντονη παρουσία στον Ελληνικό Στρατό και οι τελευταίοι εκποιήθηκαν το 1990. Την συμβολή του ίππου και την ιστορική του πορεία στον Ελληνικό Στρατό “αφηγούνται” χαρακτηριστικά οι φωτογραφίες και το υλικό της παρούσας έκθεσης από το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, λειτουργεί από το Μάρτιο του 2005. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα έξι στην Ευρώπη, καθώς η συλλογή του περιλαμβάνει κτηνιατρικό υλικό από την ίδρυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (1904) έως σήμερα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 6000 αντικείμενα τοποθετημένα σε τρεις διαφορετικούς χώρους, τη Σχολή Πεταλουργών-Πεταλωτών, τον Στάβλο και την αίθουσα των επιστημονικών εκθεμάτων.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 19:00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου – 27 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Πίσω

Εγγραφείτε στα Newsletters μας

* υποχρεωτικό

Νέα - Ανακοινώσεις

13-03-2018 12:00

Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, στις 19:30, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σας υποδέχονται στην έκθεση Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο αίθριο του 1ου ορόφου.

Διαβάστε περισσότερα …

02-03-2018 10:27

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Τέχνης Γυρίσματα” σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας που αποσκοπεί στη βιωματική γνωριμία των μαθητών/τριών των σχολείων με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα και σε συμμετοχή μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους στην εκστρατεία ανάδειξης της νέας έκθεσης της Πινακοθήκης με τη δημιουργία βίντεο, ραδιοφωνικών μηνυμάτων και αφίσας διοργανώνεται διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα …

Ψηφιακή Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Δείτε τα έργα της συλλογής

presentation

Μετάβαση στο site της ψηφιακής συλλογής

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Facebook

eqa iso