Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαγωνισμοί της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας με τη συμμετοχή τόσο των μικρών φίλων όσο και του ενήλικου κοινού μας.

Αναλυτικά, «ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί:«Η δική μου Πολιτεία» που απευθύνονταν στους μικρούς μας φίλους ηλικίας 4–9 ετών με αφορμή το εμβληματικό έργο Πολιτεία (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα.

Ζητήσαμε από τους μικρούς μας φίλους να δουν καλά-καλά τον πίνακα, να μαντέψουν τι συμβαίνει σε αυτή την πολιτεία, να «ακούσουν» πράγματα που κάνουν θόρυβο, να αναγνωρίσουν «μυρωδιές», ν’ ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο μυστικό, να μας πούνε το πιο όμορφο πράγμα που είδαν, το σημείο της «Πολιτείας» που θα ήθελαν να επισκεφτούν…

Τα παιδιά παρατήρησαν την «Πολιτεία» του Α. Αστεριάδη και δημιούργησαν τη δική τους πολιτεία! Επιστράτευσαν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, χαρτοπετσέτες, κόλλες, και ό,τι άλλο χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή για αυτό το έργο τέχνης.

«Ζωγραφίζω ένα έργο της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» διαγωνισμός ζωγραφικής  για παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών. Στο διαγωνισμό αυτό οι μικροί μας φίλοι αφού περιηγήθηκαν στην ψηφιοποιημένη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, αφού έμαθαν την ιστορία της και θαύμασαν τα έργα της, επιλέξανε ένα έργο που τους ενέπνευσε το ερέθισμα της δημιουργίας και το αποτύπωσαν σε χαρτί.

«Η δική μου Γκουέρνικα»-  «ταξίδι» δημιουργικής γραφής για ενήλικες, με αφορμή το έργο-δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα Ι».

Με αναφορά στο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», το ενήλικο κοινό μας που συμμετείχε στη δράση έγραψε ένα κείμενο έως 600 λέξεις μέσα από το οποίο ο κάθε συμμετέχοντας εκφράστηκε είτε βασισμένος /η στο μήνυμα του συνολικού έργου, συμβόλου κατά του παραλογισμού και του πολέμου ή σε κάποια λεπτομέρεια του πίνακα που συνδέεται με κάποιο βίωμα ή συναίσθημα του/της δημιουργού-συγγραφέα, είτε με μια φανταστική ιστορία την οποία ο/η δημιουργός-συγγραφέας εμπνεύστηκε από κάποια πτυχή του πίνακα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και αφού γίνει η προβλεπόμενη αξιολόγηση από ειδική επιτροπή, για το διαγωνισμό «Ζωγραφίζω ένα έργο της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» αποτελείται από έμπειρους Καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου και για το διαγωνισμό «Η δική μου Γκουέρνικα» αποτελείται από τους Κυριάκο Κατζουράκη, Γιώργο Τράντα, δημοσιογράφο -Σύμβουλο Εκπαίδευσης στο Κατάστημα Κρατουμένων Λάρισας, Αναστάσιο Μάτο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας,  θα ανακοινωθούν τα έργα που διακρίθηκαν.

Τα δε έργα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Η δική μου Πολιτεία» θα προβληθούν όλα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο βίντεο το οποίο θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο κανάλι μας στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις του μουσείου μας δείχνοντας ότι σε αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς υπάρχει έμπνευση και αφορμή για χαρά και δημιουργία!

Το μουσείο μας υπόσχεται ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπληρώσει τους ιδρυτικούς του σκοπούς ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο, μέσα από ευφάνταστες δράσεις στοχευμένες κάθε φορά σε διαφορετικό κοινό. Έπεται συνέχεια…».