Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκηεγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “SantiagoCalatrava- Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»”.Το πλούσιο υλικό της έκθεσης που αποτελείται κυρίως από μακέτες, σχέδια, κατόψεις, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει τα στάδια της δημιουργίας του ναού.
Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.
Το κτήριο αποτελεί τοπόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία.
ΙστορικόΤο παλιό κτίσμα του ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τη Λιμενική Αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του New Jersey, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έλαβε την άδεια να οικοδομήσει νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας, πάνω από το Κέντρο Ασφαλείας Οχημάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.Ο Santiago Calatrava, ανέλαβε να οικοδομήσει ένα κτίσμα και μια αλληλουχία θρησκευτικών χώρων που θα ανταποκρίνονταν στο παραδοσιακό ελληνικό τελετουργικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια χωρικά διαφοροποιούμενη αρχιτεκτονική ακολουθία.Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, χαρακτηριστικά αναφέρει για το σχεδιασμό του ναού:«Ο σχεδιασμός του ναού θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις παραδόσεις και το τελετουργικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει το γεγονός ότι ζούμε στον 21ο αιώνα.»
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα μιλήσουν οι:
-Θεοκλής Καναρέλης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Η εικών και το εικονιζόμενο»,-Κων/νος Σαπουνάς, Αρχιτέκτονας-Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, με θέμα «Ορθόδοξοι χώροι λατρείας από τον 20ο στον 21ο αι.»-ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Λαρίσης π. Ιγνάτιος Μουρτζάνος με θέμα «Εικόνες από την Αμερική»Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Νίκος Καλτσάς -Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος [&] πολιτικής προστασίας.
Εικαστική performance με τίτλο «αρχή μετά το τέλος»Στο τέλος της βραδιάς των εγκαινίων θα παρουσιαστεί η εικαστική performance με τίτλο «αρχή μετά το τέλος», της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη (κρατική Ακαδημία χορού του Ρότερνταμ) σε συνεργασία με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό (MSC) Ευτυχία Μάστορα.Το σώμα της χορεύτριας, στην αρχή αυτόφωτο και χαμένο μέσα σε σχέδια αρχιτεκτονικά και θορυβώδη υφάσματα, θα απλωθεί για να μας οδηγήσει σε μια καινούργια αρχή ….«Το βαρύ είναι η ρίζα του ελαφρού/ Η γαλήνη κυριαρχεί στο κέντρο της δράσης/ Για Μια στιγμή ανοιγοκλείνεις τα μάτια / Κι ο κόσμος εξαφανίζεται…»