Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 40 έργα της Αθηνάς Τάχα, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εξαιρετικά σημαντικό έργο της στη γλυπτική τοπίου και την εννοιολογική τέχνη.Πρόκειται για μια έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά και Συραγώς Τσιάρα, σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 40 έργα της Αθηνάς Τάχα, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εξαιρετικά σημαντικό έργο της στη γλυπτική τοπίου και την εννοιολογική τέχνη. Έργο, που αφορά σε 45 και πλέον αρχιτεκτονικές – γλυπτικές διαμορφώσεις δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων) που έχει υλοποιήσει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες – όπως η Φλώριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη- από τις αρχές του 1970 ως σήμερα. Δείγματα του έργου της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο σε ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα (Δρομολόγιο ΙΙ, Genius Loci – Θεσσαλοί Δημιουργοί, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, Δρομολόγιο IV. Πολίτες του Κόσμου, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (2000), Μοντέρνες Οδύσσειες. Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2001), Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (2006-7).
Παράλληλα με τα ‘δημόσια’ έργα της, η Αθηνά Τάχα εργάζεται πάνω σε εννοιολογικά projects που αναπτύσσονται σε σειρές – ορισμένα από τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα – με πεδίο έρευνας το σώμα και τη φύση. Επίσης, ελάχιστα γνωστή πτυχή είναι η ερευνητική και συγγραφική της ενασχόληση με την Ιστορία της Τέχνης και η επιμελητική της δραστηριότητα στην οργάνωση εκθέσεων στην Αμερική.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 100 έργα της. Επιλεγμένα δημόσια – περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων, πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και μία πρωτότυπη, in situ, εγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα τα τελευταία 40 χρόνια.
Συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο 168 σελίδων με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων της έκθεσης, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα