Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση χαρακτικής με θέμα ‘ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ’.Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με αυθεντικά έργα χαρακτικής της. Συμμετέχουν 44 Σύγχρονοι Έλληνες Χαράκτες, οι οποίοι δημιούργησαν έργα για τη συγκεκριμένη θεματική. Την έκθεση των 100 περίπου έργων χαρακτηρίζει η πολυμορφία των τεχνικών – από τις παραδοσιακές: χαλκογραφία, ξυλογραφία, λινόλεουμ – έως τις μικτές τεχνικές και ψηφιακές διαδικασίες τις οποίες έχουν υιοθετήσει αρκετοί νεότεροι κυρίως χαράκτες.
Στην πλειοψηφία τους οι καλλιτέχνες έχουν υπερβεί την πρώτη ανάγνωση της θεματικής αφετηρίας και κατέθεσαν ευθύβολα σχόλια για τη μοναξιά που βιώνουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, την απειλή που συνιστά το άξενο περιβάλλον, τον μηχανιστικό τρόπο βίωσης ή τις αποπροσωποιημένες σχέσεις των ανθρώπων.
Η χαρτογράφηση, εν ολίγοις, των αστικών τοπίων, παραπέμπει περισσότερο στην καταγραφή δυσοίωνων καταστάσεων που αφορούν τη ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.
Η ενότητα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων 29 Μαρτίου – έως τέλη Οκτωβρίου 2006 με επιμέλεια της Διευθύντριας και Θεωρητικού Τέχνης κ. Νέλλης Κυριαζή.
Μετά την επιτυχημένη αποδοχή από το φιλότεχνο κοινό, τους θεωρητικούς και την αρθρογραφία του Αθηναϊκού Τύπου, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν την περιοδεία της ενότητας και σε άλλες πόλεις.
Η πόλη της Λάρισας αποτελεί τυπικό και χαρακτηριστικό δείγμα μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης, με μικρές εικόνες, λεπτομέρειες ή μνήμες, όλα αυτά τα στοιχεία που διεγείρουν τη ματιά του καλλιτέχνη εικαστικού – χαράκτη.