Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 στις 19:30 παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα». Η παρουσίαση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τον Σύλλογο «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα», το βιβλιοπωλείο Άνεμος και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.Πρόκειται για ένα βιβλίο με «σπαράγματα πρόσφατων μοναχικών περιπλανήσεων σε δρόμους της Αθήνας… Είναι μία μικρή ελεγεία στο μέτρο του πολιτισμού που γέννησε η Αθήνα και που εξακολουθεί και σήμερα να επιμένει να αναφύεται, έστω και αν μοιάζει απρόσκλητος, περιθωριοποιημένος και αγνοημένος. Η Αθήνα παραμένει μία μήτρα αφηγήσεων και αυτό που εκλύει έχει τεράστια συσπειρωτική δύναμη. Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει και ακόμα πιο δύσκολα να μοιραστεί με άλλους που δεν γνώρισαν αυτήν την πόλη. Αλλά όταν βρεθεί ο κοινός τόπος, όταν εντοπιστεί ο κοινός δίαυλος, ο δεσμός αυτός μοιάζει να είναι ακατάλυτος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας.
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου (αίθουσα τέχνης ena) και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σωτήρης Παστάκας, ψυχίατρος – λογοτέχνης και ο συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Σκεντέρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα».
Θα ακολουθήσει προβολή ψηφιακού υλικού και συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.