Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 η οποία περιλαμβάνει:
Στις 20.30 οργανωμένη ξενάγηση για τους φοιτητές του ΕΑΠ αλλά και για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα.
Στις 21.15 προβολή στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα, παρουσία της ιδίας, με τίτλο «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας», που αφορά στη ζωή και στο έργο του ζωγράφου Νίκου Δραγούμη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτη κ. Κλεώνη Φλέσσα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το έργο του Νίκου Δραγούμη:
Ο Νικόλαος Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1874 και ήταν γιός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφός του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη. Λόγω της ψυχικής ασθένειας που αντιμετώπισε ο Νίκος Δραγούμης παρέμεινε για πολλά χρόνια στη «σκιά της ιστορίας». Έχει χαρακτηριστεί ως πρόδρομος του ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα, ενώ ο Πικιώνης τον είχε αποκαλέσει ως τον «Βαν Γκογκ της Ελλάδας».
Ο αδερφός του Φίλιππος Δραγούμης είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ο Νίκος ποτέ δεν θέλησε να πουλήσει κανένα του πίνακα, γιατί πίστευε πως η αληθινή τέχνη είναι ιερή και μη εμπορεύσιμη. Επίσης πως δεν είναι σωστό με την τέχνη να επιδιώκεται η απόδειξη καμιάς ιδέας ή θεωρίας μη αυστηρά καλλιτεχνικής. Ήταν οπαδός της αρχής «L’art pour l’art», του ότι δηλαδή η τέχνη αποτελεί απλή έκφραση του ψυχικού αισθητικού κόσμου του καλλιτέχνη και τίποτε περισσότερο».

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη Κλεώνη Φλέσσα
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φωτογραφία στη Βοστώνη και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Το 1978 τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Επίσης, σπούδασε Ιστορία Κινηματογράφου στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.. Η Κλεώνη Φλέσσα έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ-βιογραφία της πρώτης Ελληνίδας αβάν γκαρντ καλλιτέχνιδας του 19ου αιώνα Ελένης Μπούκουρη-Αλταμούρα. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση πολλά ντοκιμαντέρ, μουσικά προγράμματα και πολιτιστικές εκπομπές.

Υποστήριξη:
Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα»
Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας,
Εταιρεία Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου και Τεχνών Λάρισας.