Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/2/2021 η πρώτη live διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά», μέσω της πλατφόρμας zoom, από τον ιστορικό τέχνης Γιάννη Μπόλη. Ξεκινώντας η διαδικτυακή ξενάγηση, η Αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στον οποίο ανέφερε ότι «…η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα πιστή στους ιδρυτικούς της σκοπούς, επιχειρεί μέσω της τεχνολογίας να διατηρήσει την επαφή της με το κοινό και να επικοινωνήσει τις δράσεις της. Η έκθεση του Γιάννη Γαϊτη αποτελεί πολύ σημαντικό εικαστικό γεγονός όχι μόνο για την πόλη της Λάρισας αλλά και πανελλαδικά και γι’ αυτό, μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε «κοντά» το κοινό και τους φίλους του μουσείου μας με τα «Ανθρωπάκια του Γιάννη Γαϊτη». Οι άνθρωποι του μουσείου μας από την αρχή του εγκλεισμού ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα και συνεχίζουν προτείνοντας μία σειρά διαδικτυακών δράσεων η οποία περιλαμβάνει διαδραστικά live εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδικτυακές ξεναγήσεις σε πραγματικό χρόνο τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί αυτό το διάστημα το μουσείο μας τις οποίες θα ανακοινώνουμε, διαδικτυακές συζητήσεις σε θέματα τέχνης κ.α.». Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, διαχειρίστρια πολιτισμού και προϊσταμένη των διοικ. και οικον. υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ο τρόπος αυτός επιλέχθηκε από το μουσείο με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους τόσο από την πόλη της Λάρισας αλλά και από αλλού να «επισκεφτούν» και να ξεναγηθούν διαδικτυακά στην έκθεση η οποία φιλοξενείται στο μουσείο από τις 10 Οκτωβρίου 2020. Στο τέλος της ξενάγησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον κ. Μπόλη και να γίνει συζήτηση. Η εκδήλωση σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από τους συμμετέχοντες  και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες ξεναγήσεων. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, μόλις ανακοινωθούν οι ημερομηνίες,  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά μέσω συνδέσμου που θα διατίθεται και στη συνέχεια θα λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάντηση για τη συμμετοχή τους ή όχι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ξενάγηση παρέχεται δωρεάν και έχει διάρκεια μίας ώρας περίπου. Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται από την ιστοσελίδα του μουσείου www.katsigrasmuseum.gr και τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη με χαρακτηριστικά τα ανθρωπάκια, που κατακλύζουν το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού χώρου, καλώντας μας σε επαγρύπνηση και αυτογνωσία, ελπίδα και υπέρβαση, κριτική θεώρηση και αναστοχασμό, ανθρωπιά και αντίσταση ενάντια σε όλα εκείνα που οδηγούν στην απώλεια της μοναδικότητας και στην παθητική αποδοχή των καταπιεστικών κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γιάννη Γαΐτη: Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος ή Όλοι και Μόνος (1969) και η Διάλεξη (1973). Όπως επίσης, σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Επιμέλεια έκθεσης:

Λορέττα Γαΐτη: Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος

Γιάννης Μπόλης: Ιστορικός της τέχνης

Φωτό άλμπουμ από τη δράση: