Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα βιβλίου, που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 23 Απριλίου κάθε έτους από την UNESCO, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, δωρίζει βιβλία τέχνης των εκδόσεών της, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες του νομού Λάρισας.

Συγκεκριμένα δωρίζει τριάντα βιβλία για τη νέα βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου νομού Λάρισας. Πρόκειται για μία κίνηση Αλληλεγγύης προς τα παιδιά που δοκιμάστηκαν πρόσφατα από τον μεγάλο σεισμό με αποτέλεσμα το σχολείο τους να υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Η δράση για να μαζευτούν βιβλία για το καινούριο σχολείο ξεκίνησε από την κ. Δέσποινα Γκουτζολίκα, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση παιδικών βιβλίων για τη νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη του νέου Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μαζεύουμε βιβλία για τη νέα βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου!

Κίνηση Αλληλεγγύης.

Κι αν είναι να ανθίσουν λουλούδια μέσα από τα χαλάσματα αυτά ας είναι τα παιδιά!
Εκείνα που είδαν τις αναμνήσεις τους να γκρεμίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα…
Ας τα βοηθήσουμε να χτίσουν νέες!

Ας τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν γνώσεις και να «ταξιδέψουν».

Πώς; Με ένα βιβλίο!

Όχι! Με πολλά βιβλία!

Ας ενωθούμε όλοι! Συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπωλεία και «βιβλιοταξιδευτές», ώστε με καινούρια ή μεταχειρισμένα βιβλία να εξοπλίσουμε τη νέα βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου!».                 

Τα βιβλία – δωρεά παραδόθηκαν στην κ. Δέσποινα Γκουτζολίκα  συγγραφέα παιδικών βιβλίων, υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση παιδικών βιβλίων για τη νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη του νέου Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, κ. Άντας Καζαντζή και κ. Βάϊο Ζησόπουλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της κ. Ιωάννας Δεληγιάννη, αν. προϊσταμένη Διοικ. & Οικ. Υπηρεσιών. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν συνολικά, με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, θα παραδοθούν στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρηγόρη Λέτσιο για τη νεοσύστατη βιβλιοθήκη.

Επίσης, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο της επιθυμίας της, μέσω της δωρεάς των εκδόσεών της, να συμβάλλει στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων και την ψυχαγωγία των μικρών και μεγάλων αναγνωστών, αναφορικά με την τέχνη και γενικότερα την πολιτιστική μας κληρονομιά προχωρά στη δωρεά βιβλίων-εκδόσεών της στις Δημοτικές βιβλιοθήκες του νομού Λάρισας.  Σκοπός της δωρεάς αυτής αποτελεί η γνωριμία με το κοινό,  της Συλλογής Κατσίγρα που αναφέρεται στη νεοελληνική τέχνη των μέσων του 19ου- μέσων του 20ου αιώνα, καθώς και σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει έργα τους στον χώρο της.

Η δωρεά θα πραγματοποιηθεί στις κάτωθι βιβλιοθήκες:  Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, Δημοτική βιβλιοθήκη Νίκαιας, Δημοτική βιβλιοθήκη Ελασσόνας, Δημοτική βιβλιοθήκη Τυρνάβου, Δημοτική βιβλιοθήκη Αμπελώνα, Δημοτική βιβλιοθήκη Φαρσάλων, Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης, Δημοτική βιβλιοθήκη Αμπελακίων, στη Δημοτική βιβλιοθήκη Συκουρίου και στη Δημοτική βιβλιοθήκη Αγιάς. Τέλος, θα δωρίσει βιβλία στη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».