Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα» σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων (ΑΜΚΕ), στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων που σχεδίασε και συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 με θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή» παρουσιάζει το παραμύθι ”Το όνειρο ‘’
Σε παγκόσμιο επίπεδο παράγεται αρκετή τροφή για να θρέψει τον πληθυσμό του πλανήτη μας, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν. Η παγκόσμια πείνα, αυξάνεται χάρη σε έναν τοξικό συνδυασμό, πολέμων, κλιματικής αλλαγής αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους παγκόσμιους οργανισμούς. Αυτό που μένει να αναρωτηθούμε, ως πολίτες του κόσμου, μπορούμε να βρούμε λύσεις για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή;
Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το εμπνευσμένο κείμενο της συγγραφέα Μπέττυς Μαγρίζου με την μορφή παραμυθιού. «Το όνειρο» αναδεικνύει τις αρχές, της αλληλεγγύης για την εξάλλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την καταπολέμηση της φτώχιας για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή.
Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων, στέλνει μ’ αυτό τον τρόπο το μήνυμα «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται την τροφή και την συμπαράσταση, ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει».
Ο ρόλος του μουσείου στην σύγχρονη πραγματικότητα, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας είναι μέσα από τις δράσεις του, να συνδέει τις διάφορες κοινότητες, στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού, της ποικιλομορφίας και της συνέργειας.
Όλες οι προτάσεις-δράσεις μας σχεδιάστηκαν ώστε να ευαισθητοποιούν και να αναδεικνύουν, τα κοινωνικά μηνύματα της εποχής μας, σε μέρες που η αλληλεγγύη και το ψυχικό σθένος έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
ευχαριστεί θερμά τη συγγραφέα του παραμυθιού «Το όνειρο» κ. Μπέττυ Μαγρίζου, την εικονογράφο/εικαστικό κ. Ιφιγένεια Σδούκου, τους συντελεστές της έκδοσης του παραμυθιού:
-κ. Στέλλα Νταβαρούκα, φιλολογική επιμέλεια
-κ. Σοφία Τζουμάκη, μετάφραση
-κ. Πόπη Φακαλή, γραφιστικός σχεδιασμός
την Πρόεδρο της Τράπεζας Τροφίμων κ. Φωτεινή Μπλιάτσου

Συντονισμός: Ιωάννα Δεληγιάννη
Βίντεο: Γιάννης Βασιλάκης