Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και πάλι κοντά σας!

Από την Τρίτη 16 Ιουνίου ανοίγουν οι πόρτες της και με χαρά σας περιμένουμε.

Η εμφάνιση του covid 19 έφερε αλλαγές στην καθημερινότητά μας και ανάγκασε και το Μουσείο μας να κλείσει τις πόρτες του για το κοινό στις 11 Μαρτίου 2020.

Πέρασαν τρεις μήνες από τότε κατά τους οποίους το Μουσείο μας παρέμεινε σε συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση με το κοινό του με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων που διαθέτει η εποχή μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία, παρότι αποτελεί ένα περιφερειακό Μουσείο, διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές νεοελληνικής τέχνης στον Ελλαδικό χώρο, ανταποκρίθηκε άμεσα στη νέα πρόκληση. Αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και επιλέγοντας νέους τρόπους επικοινωνίας προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή την σχέση της με το κοινό της.  Προσπάθησε παράλληλα να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο διεξόδους καθώς ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους προς την τέχνη τόσο ως μια μορφή παρηγοριάς όσο και ως μέσο για να συλλογιστούμε και να προβληματιστούμε σχετικά με τη νέα πραγματικότητα και την πορείας της.

Στους τρεις μήνες που ήταν κλειστό το μουσείο κρατήσαμε την επαφή με φίλους και επισκέπτες μέσα από το Facebook, το Instagram, το κανάλι μας στο YouTube, και φυσικά μέσα από την ιστοσελίδα μας η οποία ενημερώνονταν διαρκώς με όλα τα νέα και τις ψηφιακές δράσεις του μουσείου μας.

Παρουσιάσαμε τις εκθέσεις μας με ψηφιακές ξεναγήσεις, εγκαινιάσαμε την ψηφιακή ετήσια έκθεση των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες μέσα από διαγωνισμούς ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής, παρουσιάσαμε εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα μέσω βίντεο από κείμενα ιστορικών της τέχνης και προτείναμε νέες πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις με αναφορά σε εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα. Όλος ο σχεδιασμός των δράσεών μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι υπήρχε συνεχής αλληλεπίδραση με το κοινό που στην πραγματικότητα υπήρξε ο «οδηγός» μας.

Τώρα, μετά την «επανέναρξη» σας περιμένουμε και μπορείτε να επισκεφθείτε:

➡Τη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ/RECONNECT». Η επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά Πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση με 200 περίπου έργα από το σύνολο 781 της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των  κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

➡Την έκθεση «Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής». Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα η οποία εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου και θα παραμείνει μέχρι και το Σεπτέμβρη ώστε να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να τη δουν.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Τάκη Τλούπα και από την αστείρευτη επιθυμία του για ταξίδια. Η αγορά της βέσπας και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στάθηκαν η αφορμή να στηθεί ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη.

Η έκθεση αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες από τη δεκαετία 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εικόνες μοναδικές με τη ματιά ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη πάνω στα βήματα ενός μεγάλου περιπάτου από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και από την Ελλάδα στο εξωτερικό που, υπακούοντας σε μια δική του εσωτερική παρόρμηση, έπαιρνε ό,τι του χρειαζόταν, για να δίνει ένα προσωπικό ύφος στις φωτογραφικές του καταγραφές και για να εκφράζεται μέσα απ’ αυτές.

➡Την Έκθεση γλυπτών από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο αίθριο του ισογείου!

Στο χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα γλυπτικής που ανήκουν στην Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα, την συλλογή Δωρεών -Αγορών του Δήμου Λαρισαίων, στη Συλλογή του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και εκμαγεία του Αρχαιολογικού μουσείου. Στα έργα του Τάκη «Μουσική σφαίρα» και του Αριστείδη Πατσόγλου «Βροχή λουλουδιών» που ήδη φιλοξενούνταν στο αίθριο του ισογείου, προστέθηκαν έργα των Γ. Καλακάλλα, Α. Πατσόγλου, Χρ.Μακρόπουλου, Δ. Σωτηρούλη, Β.Γρουσοπούλου-Μαρκούση, Στ. Παπανικολάου και του Κ. Δομπούλα.

 ➡Το ανανεωμένο πωλητήριο του μουσείου στο οποίο έχουν προστεθεί εκτυπώσεις από οκτώ νέα θέματα από έργα της Συλλογής Κατσίγρα σε πολύ προσιτή τιμή καθώς και παραγωγές σε plexiglas εμβληματικών έργων όπως η «Πολιτεία» του Αγήνορα Αστεριάδη κ.α. Οι επισκέπτες μας, επίσης, θα βρουν ανανεωμένη την εξαιρετική συλλογή των κοσμημάτων και των υπόλοιπων πρωτότυπων αντικειμένων του, προτάσεις για δώρα και προσωπική χρήση.

➡Το café του μουσείου «Playhouse Atelie» είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί στον καλαίσθητο χώρο του δίνοντας σας τη δυνατότητα για στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης σε ένα ιδιαίτερο και ευχάριστο περιβάλλον στον εξωτερικό υπαίθριο χώρο του μουσείου.

 Τέλος, το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν οργανωμένες ξεναγήσεις.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας για μια ασφαλή επίσκεψη τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το προσωπικό του μουσείου μας, αποτελεί δε μια ξεχωριστή πρόταση για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου τόσο για τους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για οικογένειες.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00

Δευτέρα κλειστά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

☎Τηλ. : 2410 616266

[email protected],

www.katsigrasmuseum.gr