Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας το 1940. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά (1960 – 1965), με διακρίσεις στη σύνθεση και το γυμνό. Παρουσίασε την πρώτη του δουλειά το 1972 στη γκαλερί «ASTOR» στην Αθήνα, με έργα περισσότερο αφαιρετικά, δουλειά που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες εκείνης της χρονιάς.Από το 1976 έως το 2006 συμμετείχε σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή. Φιλοτέχνησε προτομές και ανδριάντες επιφανών Ελλήνων και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Ελασσόνα.
Από το 1978 έως το 2008 υπηρέτησε στην ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας ως μουσειακός γλύπτης. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Η κ. Συραγώ Τσιάρα-Ιστορικός Τέχνης γράφει για τον Χρήστο Σαμαρά: « Βαθύτερες οικολογικές και κοινωνικές ανησυχίες συνθέτουν το υλικό και θεματικό υπόστρωμα του έργου του Χρήστου Σαμαρά. Η επισφαλής σχέση του σημερινού ανθρώπου με το αστικό τοπίο, την φύση και τον διαταραγμένο ψυχισμό του διατρέχει τον κύριο όγκο της δουλειάς του, με μια στιβαρή και αυστηρή αντιμετώπιση του θέματος, που δεν επιτρέπει συναισθηματικές εξάρσεις και περιττούς σχολιασμούς.»
Επιμέλεια έκθεσης: κ. Συραγώ Τσιάρα –Ιστορικός της Τέχνης.