Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συμμετέχει φιλοξενώντας «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου.Το ενδιαφέρον της έκθεσης είναι η ‘συνομιλία’με ανάλογα έργα του Μουσείου Κατσίγρα, σχέση που θα αναδείξει «την παράλληλη ματιά» των δύο ‘γειτόνων’, συνομηλίκων συλλεκτών, οι οποίοι με πάθος για την Τέχνη σχηματίζουν τη συλλογή τους που στη συνέχεια προσφέρουν στην πόλη τους.
Τα 100έργα της έκθεσης παρουσιάζουν την ελληνική τοπιογραφία,σε όλο της το φάσμα,δηλώνονταςτο προσωπικό γούστο και το συναισθηματικό δέσιμο του συλλέκτη.
«Η τοπιογραφία κυριαρχείστην νεοελληνική τέχνη,συνυφασμένη με την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ατμόσφαιρας.Οι Επτανήσιοι ζωγράφοι πρώτοι θατηνπροσεγγίσουν με ευαισθησία. Ο απόηχος του ρομαντισμού,κυρίως του ακαδημαϊκού υπαιθρισμού του Μονάχου θα χαρακτηρίσουν το έργο των Ελλήνων τοπιογράφων. Θα ξεχωρίσουνστη συνέχεια όσοιδιερευνήσουντα αποτελέσματα της στιγμιαίας εντύπωσης του φωτός της ιμπρεσσιονιστικής σχολής. Η σύνδεση με τη νέα εικαστική πραγματικότητα θα συμβεί στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.Στο μεσοπόλεμοη κυριαρχία τουυπαιθρισμούείναι δεδομένη, η οποίασυνεχίζεται με ποικίλες ερμηνευτικές και μορφολογικές αποδόσεις καιστη μεταπολεμική εποχή».
Το Μουσείο Α.Κ. Δάμτσα περιλαμβάνει τη δωρεά του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, γεννημένου το 1914 στην Αλεξάνδρεια, που από 3 χρονών έζησε στον Βόλο. Όταν ο πόλεμος διέκοψε τις σπουδές ιατρικής στο Μόναχο, έφυγε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση εξαγωγής καπνών με δραστηριότητα σε Βερολίνο, Λονδίνο, Αίγυπτο. Από το 1960 δημιούργησε την συλλογή του στην Αθήνα συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, εφόσον ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους πρώτους συλλέκτες του Βόλου. Τα 360 έργα της δωρεάς περιλαμβάνουν γκραβούρες, χάρτες ντοκουμέντα για την περιοχή, έργα Μαγνησιωτών, Θεσσαλών και Αιγυπτιωτών καλλιτεχνών, κυρίως όμως έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών των αρχών του 20ουαιώνα. Ο Δάμτσας τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Βόλου για τη δωρεά του. Έργα της δωρεάς εκτίθενται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο με τη μορφή θεματικών εκθέσεων.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Χρύσας Δραντάκη.
Παράλληλα, στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» θα παρουσιαστεί ηperformance«Ου-τοπία». Πρόκειται για μίαperformanceχορού, η οποία υπηρετώντας την ουτοπία, θα μεταφέρει την φύση στην Πινακοθήκη μέσα από ήχους, εικόνες και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η καλλιτεχνική επιμέλεια-χορός είναι της Ρούλας Καραφέρη και τοvideo-projectionmappingτων Χριστίνα Τζιουβάρα- Ευάγγελου Αντωνόπουλου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 20:30.
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα είναι ελεύθερη από τις 18 ως τις 25 Μαΐου.