Η έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.[&] Μ. Θεοχαράκη, με το οποίο η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα συνεργάζεται για πρώτη φορά.Όπως αναφέρει ο Ομ. Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Ζίας: «Ο Ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957), από την ορεινή Δεσφίνα της Παρνασσίδος, ανήκει σ’ εκείνη την γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που αφομοίωσαν τα διδάγματα και τις μορφολογικές αξίες της αυθεντικής ζωγραφικής της παράδοσής μας (που είχε αγνοηθεί και περιφρονηθεί από τους Γερμανοσπουδασμένους ζωγράφους μας του 19ου αι.) και οραματίστηκε να τα συνταιριάξει με τα επαναστατικά κινήματα της μοντέρνας τέχνης του 20ού αι., όπου βέβαια μπορούσαν να βρεθούν κοινοί τόποι και τρόποι. Ανήκει στη λεγόμενη «Γενιά του ‘30» που αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μια τέχνη με ιθαγένεια και ταυτότητα, όπως την αναζητούσε σε γενικότερο πεδίο η ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου.
Στην προσπάθεια αυτής της αναζήτησης είχε δύο πολύτιμες εμπειρίες στις πνευματικοκαλλιτεχνικές αποσκευές του: α. την θητεία του στο Παρίσι (1917-1921), όπου ήλθε σε επαφή με τα έργα των υπαιθριστών, των Nabis, αλλά και των φωβιστών, κι ακόμη με τον κυβισμό και β. το προσκύνημα-άσκηση στο Άγιο Όρος (1923-1924), όπου παραμένει για έναν ολόκληρο χρόνο, μελετώντας την φύση και τα αρχιτεκτονήματα και συνομιλώντας με τη βυζαντινή ζωγραφική.»
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα πρόκειται να εκτεθούν 120 έργα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Θεοχαράκη.