Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα φιλοξενεί την έκθεση “Η Ελλάδα του Μίκη”, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με πολλή μεγάλη επιτυχία στην ΙANOS Αίθουσα Τέχνης το καλοκαίρι του 2015. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων δεσμών της πόλης με τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος από το 1983 έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας.Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.
Στην ομαδική εικαστική έκθεση, τοπία της ζωής και της έμπνευσης του καλλιτέχνη, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα του 1960-70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, εικόνες εμπνευσμένες από τραγούδια ή εικονογραφήσεις αγαπημένων στίχων, αλλά και συνεργασίες του καλλιτέχνη για το θέατρο, δημιουργούν και προβάλλουν ένα ικανό πλέγμα εικόνων που «σκιαγραφούν» την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας«Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλη. Αποσπάσματα από το τη θεατρική παράσταση «Ποιος τη ζωή μου» θα διαβάσει η βουλευτής Λάρισας και ηθοποιός κα Άννα Βαγενά. Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ. στο πλαίσιο της έκθεσης, το χορωδιακό σύνολο MusicArte του Μουσικού Σχολείου Λάρισας θα παρουσιάσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλη. Αποσπάσματα από το τη θεατρική παράσταση «Ποιος τη ζωή μου» θα διαβάσει η βουλευτής Λάρισας και ηθοποιός κα Άννα Βαγενά. Λίγα λόγια για το έργο: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο ποιητής Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Το 1965 έγραψε τέσσερα ποιήματα που αφορούσαν εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον καλό του φίλο και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να τα μελοποιήσει. Ο Θεοδωράκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και ο ίδιος κατή τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής σε γερμανικές και ιταλικές φυλακές, δημιούργησε όμορφες και αξέχαστες μελωδίες που αναδεικνύουν τα συγκινητικά ποιήματα του Καμπανέλλη. Εκείνα τα ποιήματα έγιναν έκτοτε παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν. Το χορωδιακό σύνολο «Musicarte» του Μουσικού Σχολείου Λάρισας λειτουργεί από το 2006 και αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου. Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις του σχολείου και συχνά το εκπροσωπεί σε εκδηλώσεις της πόλης. Από το σχολικό έτος 2009-10 και μέχρι σήμερα την ευθύνη της διδασκαλίας και της διεύθυνσης της χορωδίας, έχει η κα Τσιούκα Ευαγγελία, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Την χορωδία συνοδεύουν οι καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου: Ευθυμίου Χάιδω (πιάνο), Ρήτου Κασσιανή (φλάουτο), Βλιτσάκη Ελεάνα (βιολί), Καλαμπάκας Θανάσης (κιθάρα), Κουλιόπουλος Γιώργος (κοντραμπάσο). και οι μαθητές τους: Παπανικολάου Παρασκευή, Πλιάτσικας Θανάσης (φλάουτο), Γκανά Αγγελική, Γράμψα Φωτεινή, Λιάλιου Ηλιάνα, Τσιούπρου Λυδία, Σβάρνας Αθανάσιος, Δημόπουλος Λαοκράτης, Καλογεράς Κυριάκος Γκαντζώρα-Κορκιδάκη (βιολί). Ενορχήστρωση: Βλιτσάκη Ελεάνα. Με αφορμή την εκδήλωση, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, θα συγκεντρώσει τρόφιμα μακράς διαρκείας (λάδι, ρύζι, pumarro, μακαρόνια, φακές κλπ) για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός που έστειλε ο ίδιος ο συνθέτης προς τους ζωγράφους και τον ΙΑΝΟ για το μεγάλο αυτό εικαστικό αφιέρωμα. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣΜ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ [&] ΤΟΝ ΙΑΝΟ Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση και σας ευχαριστώ. Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό κατά τη γνώμημου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναιπροϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε.. Γι’ αυτόν το λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου. Ευχαριστώ τον ΙΑΝΟ και ιδιαίτερα τον Νίκο Καρατζά για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και εύχομαι σε όλους εσάς αλλά και … σε μένα Καλή Επιτυχία! Αθήνα, 9.6.2015 Μίκης Θεοδωράκης